PDF

Monumentalne stoisko Powiatu OstródzkiegoZa nami kolejna, już druga edycja festiwalu smaków „MAZURY HoReCa”, która odbyła się w Centrum Targowo–Konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie w dniach 25-26 maja br. To właśnie tu osoby związane z branżą HoReCa mogły zapoznać się z szeroką ofertą asortymentu i produktów niezbędnych do funkcjonowania hoteli, restauracji czy firm cateringowych. Swoją obecność na targach zaznaczył również Powiat Ostródzki prezentując na swoim stoisku ofertę turystyczną Mazur Zachodnich i Żeglugi Ostródzko-Elbląskiej a także swoich czeskich partnerów z regionu Usti nad Łabą i magazynu turystycznego Travel Profi. Nieodłącznym atrybutem stoiska była makieta pochylni Oleśnica.

Na stoiskach, poza sprzętem i akcesoriami hotelarsko-gastronomicznymi, prezentowana była kuchnia tradycyjna, regionalna, a także wyroby lokalnych producentów żywności. W tej edycji, podobnie jak rok temu, uczestnicy mogli również obserwować zmagania profesjonalnych kucharzy i cukierników oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym w konkursach kulinarnych. Wydarzeniu towarzyszył bogaty program prelekcji i szkoleń prowadzonych przez czołowych przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Wśród tegorocznych partnerów znalazły się takie firmy jak: Żywiec Zdrój, Sokołów czy Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi a patronatem honorowym nad imprezą objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin, a także Starosta Ostródzki Andrzej Wiczkowski.

mt_gallery:1

Autor informacji: Ł. Lamcho

Adiustacja: H. Kropidłowski

Autor zdjeć: G. Turski