PDF

degustacja wyrobów lokalnego przedsiębiorcyW Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Miłakowie w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, 8 listopada 2017 r., obchodzono „Dzień Zdrowego Śniadania”. W temat zdrowego odżywiania wprowadził montaż słowno-muzyczny pt. „Jedz zdrowo – żyj kolorowo” w wykonaniu młodzieży. Goście zaproszeni na to wydarzenie wystąpili w charakterze jury konkursu plastycznego pt. „Zdrowie na talerzu”, wyróżnili pięć prac i nagrodzili zwycięzców. Pamiętając o zasadzie, że podstawą zdrowia jest aktywność fizyczna, uczniowie wraz z wychowawcami przedstawili pantomimę pn. „Hymn Świeżaków”.

Gośćmi uroczystości byli, m.in.:
1. Wojciech Paliński - Przewodniczący Rady Powiatu Ostródzkiego,
2. Grzegorz Kierozalski - Dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie i radny powiatowy,
3. Zbigniew Zabłocki – Radny Powiatu Ostródzkiego,
4. O. Leon Barczak - Wikary,
5. Robert Miloch - Właściciel piekarni „Robercik”,
6. Nauczyciele, wychowawcy internatu, pracownicy oraz uczniowie Ośrodka.
Goście dokonali uroczystego otwarcia sali integracji sensorycznej i kinezyterapii, której poświęcenia dokonał O. Leon. Doposażenia sali dokonano dzięki wsparciu Podlaskiego Stowarzyszenie Sportowego Osób Niepełnosprawnych „START” z Białegostoku. Na spotkaniu wygłoszono krótką prelekcję o roli śniadań w żywieniu dzieci oraz przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych wśród uczniów poszczególnych klas. Po modlitwie i błogosławieństwie przystąpiono wspólnie do sporządzania tego najważniejszego posiłku, dzięki któremu dzieci mają energię do nauki i zabawy i lepiej koncentrują się podczas lekcjach.
Pan Robert Miloch zaprezentował bogaty asortyment pieczywa produkowany w jego piekarni, powodzeniem cieszył się chleb gryczany. Na stołach królowały różnorodne jogurty, serki twarogowe, ser podpuszczkowy, masło, mleko, różnego rodzaju musli, płatki kukurydziane, pomidory, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek, papryka, jajka i wędlina. Nie zabrakło oczywiście owoców i ciekawych wypieków jak: ciasto marchewkowe oraz ciasto drożdżowe z cynamonem lub ze szpinakiem. Z bogatego asortymentu tych produktów uczniowie tworzyli ciekawe zestawy śniadaniowe, kanapki, koreczki i tartinki. Wszyscy uczestnicy otrzymali orzeszki arachidowe i napoje.
Sponsorem śniadania był Bank Żywności w Olsztynie, Piekarnia „Robercik”, Masarnia Pana Michała Kreczkowskiego w Miłakowie oraz Pan Zbigniew Zabłocki.
Uczniowie przekonali się, że śniadanie daje moc i chęć do zabawy oraz serdecznie podziękowali za wszystkie ofiarowane produkty.
Spotkanie odbyło się w pięknej scenerii dekoracji Pani Doroty Tomasz. Dzięki zaangażowaniu wielu nauczycieli i wychowawców stworzono, wspólnie z gośćmi, bardzo serdeczną i radosną atmosferę, za co dyrekcja ośrodka składa wszystkim serdeczne podziękowania...

mt_gallery:1

data: 13.11.2017 r
wytworzył: Waldemar Przybysz Dyrektor SOSW
adiustacja: H. Kropidłowski