Dzięki wsparciu i uprzejmości Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie, 8.11.2017 r., w Zespole Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi odbyły się wykłady dla uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych. Celem wykładów było zaprezentowanie przedsiębiorców i ich produktów wytwarzanych na tradycyjnych i regionalnych recepturach. Wiedzę uzyskaną podczas prezentacji uczniowie wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej.
Uczniowie mogli się też dowiedzieć jak przedsiębiorstwo może uzyskać certyfikat jakości żywności. Po zakończonym wykładzie odbyła się degustacja ryb, wyrobów wędliniarskich i pieczywa, podczas której uczniowie mogli poznać smak naturalnych, tradycyjnych potraw z Warmii, Mazur i Powiśla oraz porównać z jakością produktów spożywanych na co dzień.
Tekst: Wiesława Bartnicka, Izabela Sędacka
Adiustacja: H. Kropidłowski
Foto: KOWR Olsztyn
Powiat społecznościowy
Dołącz do nas i Ty!