PDF

degustacjaDzięki wsparciu i uprzejmości Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie, 8.11.2017 r., w Zespole Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi odbyły się wykłady dla uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych. Celem wykładów było zaprezentowanie przedsiębiorców i ich produktów wytwarzanych na tradycyjnych i regionalnych recepturach. Wiedzę uzyskaną podczas prezentacji uczniowie wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej.

 
 
Na spotkaniu zaprezentowano pieczywo na naturalnym zakwasie, bez „polepszaczy”, produkowane metodą fermentacji wielofazowej przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Dźwierzutach. Właściciel tradycyjnej wędzarni warmińskiej „Parol – Ryby z Kaborna” przybliżył proces hodowli i wędzenia ryb. Firma FlisPol Jarosława Flisa przygotowała prezentację naturalnie wytwarzanych wyrobów wędliniarskich z wyselekcjonowanego mięsa bez substancji dodatkowych.
Uczniowie mogli się też dowiedzieć jak przedsiębiorstwo może uzyskać certyfikat jakości żywności. Po zakończonym wykładzie odbyła się degustacja ryb, wyrobów wędliniarskich i pieczywa, podczas której uczniowie mogli poznać smak naturalnych, tradycyjnych potraw z Warmii, Mazur i Powiśla oraz porównać z jakością produktów spożywanych na co dzień.
 
mt_gallery:1

Tekst: Wiesława Bartnicka, Izabela Sędacka
Adiustacja: H. Kropidłowski
Foto: KOWR Olsztyn