Drukuj

degustatcja zdrowych koktajliZespół Szkół Zawodowych im. S. Petöfi w dniach 16 i 18 stycznia 2018 r. przeprowadził warsztaty w ramach projektu „Żyj, jedz zdrowo i bezpiecznie” zrealizowane ze środków Urzędu Miasta w Ostródzie. Uczestniczyła w nich młodzież gimnazjalna ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. JP II z oddziałami gimnazjalnymi oraz dzieci z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Szkoły Podstawowa nr 4 z Ostródy.


Młodzież z dużym zainteresowaniem brała udział w zajęciach teoretycznych tworząc piramidę zdrowego odżywiania, rozwiązując krzyżówki i rebusy. Przeprowadzono pomiar stopnia odżywienia metodą BMI. Zastanawiano się jakie są przyczyny zaburzeń odżywania wśród młodych. Młodzież wyjaśniała, co jest „właściwą motywacją” do bycia szczupłym oraz kiedy przekraczamy niebezpieczną granicę i wkraczamy w obszar zagrożenia zaburzeniami odżywiania. Goście określili, jakie są sygnały, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego i jak można pomóc komuś w sytuacji niewłaściwego odżywiania, jak sprawić, aby szczupły równał się zdrowy, jak ważna jest akceptacja siebie i własnego ciała, niezależnie od tego ile się waży. Młodzież wykazała się dużą wiedzą o zdrowym i racjonalnym odżywianiu. Byli aktywni sporządzając zdrowe tortille, dietetyczne wypieki i owocowo-warzywne koktajle. Dzięki tym zajęciom wzbogacili swoją wiedzę o prawidłowym odżywianiu. Zajęcia przeprowadzone zostały pod kierunkiem W. Bartnickiej, B. Łabackiej i I. Sędackiej.


Data: 5.02.2018 r.
Tekst i foto: W. Bartnicka, B. Łabacka, I. Sędacka.

1
1
1