Drukuj

frontUczniowie klasy I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Petöfi, 17 i 18 kwietnia 2018 r., aktywnie uczestniczyli w targach gastronomicznych Mazury HoReCa 2018 r. Dzięki tej aktywności młodzież mogła obserwować rywalizację mistrzów kuchni i swoich rówieśników oraz smakować dania konkursowe. To świetna okazja poszerzania swojego doświadczenia i wiedzy zawodowej oraz nawiązania cennych kontaktów z przedstawicielami branży gastronomicznej.

Julia Raszkowska, uczennica klasy II ŻUG, brała udział w konkursie kulinarnym w kategorii „uczniowie szkół gastronomicznych Master Challenge by Schöller”. Jej zadaniem było przygotowanie kreatywnego deseru lodowego skomponowanego z lodów o smaku kasztanowym i dowolnego smaku lodów Schöller oraz wysokiej jakości produktu mlecznego firmy Debic. Pozostali uczniowie byli zaangażowani jako pomoc techniczna do obsługi konkursów, które odbywały się podczas targów zarówno dla uczniów jak i dla profesjonalistów.

Uczniowie klasy III ŻUG, w ramach praktyki uczniowskiej, przygotowali i obsługiwali kawiarenkę i bufet kateringowy na stoisku Powiatu Ostródzkiego, na którym prezentowano oferty turystyczne Warmii i Mazur, Mazur Zachodnich, Krainy Kanału Elbląskiego i Usteckiego Kraju z Czech.
 
Data: 22.04.018 r.
Tekst i foto: Wisława Bartnicka
Adjustacja: H. Kropidłowski
 
1
1
1