krajobraz pochylnia1 pomost

Plakat Festiwalu Mazury Zachodnie od KuchniJuż 5 czerwca na plaży przy Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbędzie się najsmaczniejsza impreza kulinarna w regionie otwierająca sezon turystyczny na Mazurach Zachodnich. Wydarzenie promuje pierwszy szlak kulinarny na mapie województwa warmińsko-mazurskiego, na którym znajdziemy obiekty gastronomiczne z Mazur Zachodnich (wykaz pod linkiem www.odkuchni.travel/obiekty). Zapraszamy mieszkańców powiatu ostródzkiego, turystów, restauratorów, pasjonatów kuchni regionalnej, dziennikarzy i blogerów. Wstęp bezpłatny!

Gościem specjalnym Festiwalu będzie Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej. Prywatnie od wielu lat związany z Hotelem Anders.
 
Ciekawe rozmowy przy stole o kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi poprowadzi iławianka Aleksandra Grysz, dziennikarka, znana z programu „Pytanie na Śniadanie”.
 
W trakcie wydarzenia przez cały dzień na odwiedzających czeka kilka stref: wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów na ponad 50 stoiskach, dla rodzin z dziećmi przygotowaną przez Polski Bon Turystyczny, bezpieczeństwa, o którą zadbają Strażacy i Policjanci, wodną, slow (wypoczynku), pokazów kulinarnych oraz edukacyjną.
 
Głównym punktem wydarzenia będzie konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022” oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Niebywałą atrakcją dla odwiedzających będzie gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Cały dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany dla małej Kingi z Olsztyna chorującej na rdzeniowy zanik mięśni.

Miłośników wody zapraszamy na rejsy spacerowe z Żeglugą Ostródzko-Elbląską po jeziorze Szeląg Mały. Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu.
Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu, a także promowania Polskiego Bonu Turystycznego na Warmii i Mazurach. Miłośników wody zapraszamy wraz z Żeglugą Ostródzko-Elbląską na rejsy spacerowe po jeziorze Szeląg Mały.
 
Na scenie Zespół Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO” z Olsztyna zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce, natomiast o wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rockowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.
 
Rozpoczęcie imprezy godz. 12, zakończenie ok. 20.00
 
W programie:
11.00 – otwarcie bram
12.00 – rozpoczęcie, przywitanie gości Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Tomasz Dowgiałło, Prezes Zarządu Hotelu Anders
12.30 – przedstawienie drużyn, które wezmą udział w Konkursie Kulinarnym, rozpoczęcie gotowania
12.45-14.30 – rozmowy przy stole
– Turystyka kulinarna nowy trend w podróżowaniu – Karol Okrasa, autorytet kulinarny, Sylwia Jaskulska, Wicemarszałek Województwa warmińsko-mazurskiego, Paweł Kunz, dziennikarz, podróżnik
– Co jadano na mazurskich stołach? – Piotr Lisowski, Prezes Zachodniomazurskiego Stowarzyszenia Przewodników
– Rozmowy o polskim stole. Dzieje alkoholu i kultura picia na ziemiach polskich – Andrzej Szumowski, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Polska Wódka, Adam Gąsior, redaktor naczelny portalu WaszaTurystyka.pl, Marcin Różycki, Wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej
12.00-18.00 – animacje w strefie dla dzieci
14.15-15.00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO”, zabawa z gośćmi
15.10-15:30 – ogłoszenie wyników konkursu ekologicznego dla dzieci, wręczenie nagród na scenie
15.30-15.45 – rozmowy przy stole – O Ślimaku historia krótka – Grzegorz Skalmowski, twórca marki Snails Garden
15.00-17.00 – wspólne gotowanie zupy rybnej Karola Okrasy z uczestnikami – degustacja
17.20-17:45 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego oraz wręczenie nagród
18.30 – koncert Zespołu Pink Roses
 
Informacja na żywo z terenu wydarzenia będzie podawana w programie „Pytanie na śniadanie” oraz w Polskim Radio Olsztyn.
 
Organizatorem Festiwalu Kulinarnego Mazury Zachodnie od Kuchni, współfinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, Program NOWEFIO na lata 2021-2030 jest Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna.
 
Źródło informacji: Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna

Baner Festiwalu Mazury Zachodnie od Kuchni

 

Oświata link

Oświata Kultura i Sport

Z życia szkół i placówek
Doradztwo zawodowe
Profilaktyka szkolna
Warmińsko-Mazurskie dni rodziny
Wykaz szkół i placówek oświatowych

linkuje cały box

Rozwój lokalny

Perspektywa finansowa 2014-2020
Zrealizowane projekty 2007-2013
Dokumenty strategiczne

Strefa interesanta link

Strefa Interesanta

Powiatowy Rzecznik Konsumetów
PCPR
Powiatowy Urząd Pracy
Konsultacje Społeczne
Poradnik Interesanta

 bip logo 2

Powiat społecznościowy

Dołącz do nas i Ty!

super powiat3

logo2019logo zpp Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna

Warmińsko-Mazurska Regionalna Organizacja Turystyczna 

Port Lotniczy Olsztyn-Mazury

 

Pliki cookies i Polityka Prywatności

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.