PDF

Dania przygotowane podczas warsztatów kulinarnych w ramach projektu „ Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć”Tradycyjnie, jak co roku, uczniowie klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSZ im. S. Petőfi w Ostródzie spotkali się na warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć”. Projekt ten jest realizowany w ramach programu profilaktyki prozdrowotnej finansowanego ze środków Starostwa Powiatowego w Ostródzie.

Warsztaty przeprowadził Pan Jarosław Flis właściciel firmy Flis-Pol w Miłomłynie, tradycyjnego Zakładu Wędliniarskiego, członka Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu. Uczniowie pod okiem szefa, z naturalnych i wyselekcjonowanych surowców oraz wytwarzanych tradycyjnie produktów przygotowali menu, które odzwierciedla tradycję kuchni naszego regionu.

Tak szeroki wybór potraw pozwolił młodzieży odkryć prawdziwe bogactwo i różnorodność smaków i stanowi źródło inspiracji do własnych kulinarnych poszukiwań. Pan Jarosław przekazał uczniom wiele cennych wskazówek i umiejętności dotyczących technik kulinarnych i procesów technologicznych, które pozwalają zachować wartości odżywcze produktów i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warsztaty pozwoliły także ukazać wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie oraz zainspirowały młodzież do podejmowania na terenie szkoły lub poza nią różnych działań promujących zdrowy styl życia. Uczniowie z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem brali udział w przygotowaniach zdrowych dań. Na zakończenie zajęć otrzymali drobne upominki.

Było smacznie, zdrowo i kolorowo. Zajęcia odbyły się w ramach projektu opracowanego przez Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi.

Źródło: ZSZ im. S. Petőfi w Ostródzie

mt_gallery:1