Z życia szkół i placówek
- Szczegóły
W ZSZ im St. Staszica i CKU uczczono święto odzyskania przez Polskę niepodległości. 13 listopada w szkole odbyła się uroczystość w formie apelu ze specjalnie przygotowanym montażem słowno-muzycznym. Dla podkreślenia wagi tego święta na przerwach odtwarzane były pieśni patriotyczne, a podczas apelu wręczono uczniom nagrody za udział w konkursie plastycznym „Rok dla Niepodległej".
- Szczegóły
Podobnie jak 1000 szkół w całej Polsce ostródzki Staszic bierze udział w „Czytaj.PL” – jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Jej hasło: „Upoluj swoją książkę” wychodzi naprzeciw wymaganiom młodych ludzi i udostępnia internetową wypożyczalnię e-booków. Wszystko dzięki jednej aplikacji i jednemu kodowi. Wystarczy smartfon.
- Szczegóły
W Zespole Placówek Szkolno–Wychowawczo-Rewalidacyjnych w Ostródzie został zrealizowany interesujący projekt pt. „Przyjazne lub nie, wszystkie poznać chcę, czyli cykl zajęć poznawczych i terapeutycznych z udziałem zwierząt”. Zrealizowano go w terminie od listopada 2016 r. do listopada 2017 r., a sfinansowano ze środków Fundacji PZU oraz Stowarzyszenia „Amicus”. Beneficjenci projektu brali udział w warsztatach, konkursach, wycieczkach i ciekawych spotkaniach. Całkowity koszt przedsięwzięcia to 6965 złotych.
- Szczegóły
Wśród ostródzkich techników uczniowie „Staszica” osiągnęli w tym roku najwyższą zdawalność egzaminu maturalnego – 70%. Nie jest to niespodzianka, ponieważ już w roku poprzednim, młodzież udowodniła swoimi wynikami, że jest wyjątkowa. Każdy rok szkolny to czas ciężkiej i wytężonej pracy zarówno uczniów/słuchaczy jak i nauczycieli. To się zawsze opłaca! Wyniki matur i egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w ZSZ im. S. Staszica i CKU w Ostródzie są tego najlepszym dowodem.
- Szczegóły
Dzięki wsparciu i uprzejmości Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie, 8.11.2017 r., w Zespole Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi odbyły się wykłady dla uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych. Celem wykładów było zaprezentowanie przedsiębiorców i ich produktów wytwarzanych na tradycyjnych i regionalnych recepturach. Wiedzę uzyskaną podczas prezentacji uczniowie wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej.
Powiat społecznościowy
Dołącz do nas i Ty!