krajobraz pochylnia1 pomost

Pamiątkowe zdjęcieW poniedziałek, 6.11.2023 r. uczniowie klasy drugiej i trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSZ im. S. Petӧfi w Ostródzie spotkali się na warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć”. Projekt ten realizowany jest w ramach programu profilaktyki prozdrowotnej finansowanej ze środków Starostwa Powiatowego w Ostródzie. Warsztaty przeprowadził Jarosław Flis właściciel firmy Flis-Pol w Miłomłynie, tradycyjnego Zakładu Wędliniarskiego, członka Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu.

Uczniowie pod okiem szefa, z naturalnych i wyselekcjonowanych surowców oraz wytwarzanych tradycyjnie produktów, przygotowali menu składające się z przystawek zimnych, zup i dania głównego, które odzwierciedla tradycję kuchni naszego regionu. Z przystawek zimnych zaserwowano: carpaccio z buraka ćwikłowego z dodatkiem sera koziego, wybór swojskich wędlin m.in. kiełbasa polska i krakowska, polędwiczki wędzone na zimno, deska serów kozich oraz roladki z wędzonym sumem, placuszki ziemniaczane podane z domowym paprykarzem. Z zup przyrządzono żurek na wędzonce, zupę porową oraz rosół z kaczki. Z dań głównych podano min. kaczkę faszerowaną w całości z jabłkami, bitki z schabu, pierś z kaczki z buraczkami oraz kaczę z papryczkami chili, kotlet schabowy podany z pieczoną dynią i ziemniakami, polędwiczkę wieprzową z pudrem z grzybów z zestawem surówek, gołąbki oraz burgery wołowe. Na deser zaś podano rogale świętomarcińskie.
 
Tak szeroki wybór potraw pozwolił młodzieży odkryć prawdziwe bogactwo i różnorodność smaków i stanowi źródło inspiracji do własnych kulinarnych poszukiwań. Pan Jarosław przekazał uczniom wiele cennych wskazówek i umiejętności dotyczących rozbioru półtuszy wieprzowej oraz technik kulinarnych i procesów technologicznych, które pozwalają zachować wartości odżywcze produktów i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warsztaty pozwoliły także ukazać wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie oraz zainspirowały młodzież do podejmowania na terenie szkoły lub poza nią różnych działań promujących zdrowy styl życia.
 
Uczniowie z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem brali udział w przygotowaniach zdrowych dań. Na zakończenie zajęć otrzymali drobne upominki.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu opracowanego przez ZSZ im. Sandora Petőfi w Ostródzie.
 
Źródło informacji: Wiesława Bartnicka
Foto: Agnieszka Kołodziejska 

mt_gallery:1

 

Oświata link

Oświata Kultura i Sport

Z życia szkół i placówek
Doradztwo zawodowe
Profilaktyka szkolna
Warmińsko-Mazurskie dni rodziny
Wykaz szkół i placówek oświatowych

linkuje cały box

Rozwój lokalny

Perspektywa finansowa 2014-2020
Zrealizowane projekty 2007-2013
Dokumenty strategiczne

Strefa interesanta link

Strefa Interesanta

Powiatowy Rzecznik Konsumetów
PCPR
Powiatowy Urząd Pracy
Konsultacje Społeczne
Poradnik Interesanta

 bip logo 2

Powiat społecznościowy

Dołącz do nas i Ty!

super powiat3

logo2019logo zpp Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna

Warmińsko-Mazurska Regionalna Organizacja Turystyczna 

Port Lotniczy Olsztyn-Mazury

 

Pliki cookies i Polityka Prywatności

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.